Masinatööstuse Liit valis aasta teoks BLRT-s toodetud erakordse avamere haakpoi

Eesti Masinatööstuse Liit valis 25. augustil Tallinna Tehnikaülikoolis toimunud üldkogul järgmiseks 2 aastaks uue Nõukogu, kuhu kuuluvad masina- ja metallitööstuse praktikud ja eksperdid Aet Sooääre, Emöke Sogenbits, Frid Kaljas, Heikki Mäki, Kristi Tölp, Kristo Karjust, Kristo Vaher, Oliver Mets, Priit Lind, Rain Johanson, Tõnu Lelumees ja Veljo Konnimois.

Üldkogul tutvuti erialaliidu tegemistega ja kinnitati traditsiooniliselt majandusaasta aruanne. Samuti arutati võimalikke tulevikuplaane. Uuemad liikmed Taavi Vesiaid Tavepro’st ja Martin Vares Fractory’st tutvustasid ärimudeleid ja ja jagasid oma positiivset masina- ja metallitööstuse kasvukogemust hoolimata tabanud pandeemiast. Ott Rebane Tartu Ülikoolist presenteeris võimalusi ja keskkonda kuidas Eesti tootmisettevõtted saavad võimaluse osaleda rahvusvaheliste teaduskeskuste hangetel ja saada seeläbi spetsiifilisi referentse ja potentsiaalseid kliente. Lennundusklastri juht Kristo Reinsalu kutsus tootjaid üles huvi tundma selle sektori arengute osas ja läbi mõtlema kas tootjad oleksid valmis ka lennundusse tootma. Juba on planeeritud ka edasised sammud eraldi koolituste näol.

Üllatuskülalisena osales sel aastal majandusanalüütik Peeter Koppel, kes rääkis kuidas töösturid võiksid maailmamajandust lugeda ja tema sõnum oli väga selge, et ilma tööstuseta ei ole majandust.

Eesti Masinatööstuse Liit tunnustas ka oma kõige tublimaid. Aasta Nõukogu liikme tiitli pälvis Priit Lind (BLRT Masinaehitus juhatuse liige) oma järjepideva aktiivse panuse eest igapäevaselt masina- ja metallitööstuse eest seismisel;

Aktiivseima liikme tiitli võitis VENTEN OÜ valdkonda propageeriva konkursi “Eesti parim freesija” korraldamise, rahastamise ja läbi viimise eest. Arvestades, et EMLil on 120 liiget, oli konkurss väga tihe. Venten paistab teiste seast silma oma aktiivse ja tulemusliku müügi- ja turundustöö poolest.

Aasta sõbraks kuulutati Saksa-Balti Kaubanduskoda, tänu kelle pikaajalisele ja professionaalsele võrgustikutegevusele on masina- ja metallitööstusel olnud oluliselt lihtsam olnud Saksamaal kanda kinnitada. Eesti eksport Saksamaale on järjest kasvanud ja selle taga on süsteemne ja tugev know-how.

Aasta tegu on BLRT-s toodetud ainulaadne avamere haakpoi, mida ehitati 11 kuud ja mis kaalus 1100 tonni. 34 meetri pikkuse, 24 meetri laiuse ja 24,4 meetri kõrguse ujuvsüsteemi abil saab tankeritesse pumbata suures koguses naftat ilmastikuoludest sõltumata. Tegemist on Eesti jaoks väga erakordse insener-tehnilise lahenduse ja projektiga.

Eesti Masinatööstuse Liidu neljanda auraha pälvis Priit Kulu, tema pikaaajalise aktiivse panuse eest tehnikavaldkonna arendamise ja tutvustamise eest nii õppejõuna kui ka eraldi raamatute loomise ja toimetamise eest.

Eesti Masinatööstuse Liit MTÜ on suurima liikmeskonnaga töötleva tööstuse erialaliit Eestis, kes koondab 120 liikmesorganisatsiooni, kelle huvi on panustada inseneeria ja masina- ja metallitööstuse järjepidevasse arengusse.

Üldkogu ettekandeid saate lugeda siit: https://drive.google.com/drive/folders/1jeobRXtnNQwDRIma_0NEpgaTcL77Qw8Q?usp=sharing